Arhitectura viitorului "O Românie fără bariere "
Accesibilitatea nu înseamnă numai acces la spațiul public, ci și acces la educație, muncă, sănătate, mediu public, cultură.
Considerăm că abilitățile ne definesc, nu dizabilitatea. Multe persoane cu dizabilități din România trăiesc în izolare socială din cauza barierelor de acces. În măsura în care o persoană cu dizabilități poate să se deplaseze de la domiciliu la școală sau la un loc de muncă, poate să își desfășoare activitatea folosind tehnologii de asistare adecvate, poate să aibă acces la alte servicii publice furnizate de autoritățile statului - abia atunci putem vorbi despre participare la viața socială.
Asigurarea satisfacerii nevoilor de bază
Nu este numai pentru supraviețuire și protecție, ci și pentru a-și dezvolta personalitatea, talentele, abilitățile mentale și fizice. Ei au nevoie de tot ceea ce îi poate ajuta să crească și să se dezvolte. De exemplu, au nevoie de prieteni și de familie, de dragoste și de distracție, au nevoie de un mediu curat și de locuri de joacă, de povești și muzică, de școli și biblioteci, precum și de toate lucrurile care le stimulează mintea și îi ajută să crească și să se dezvolte de la an la an. Toate lucrurile de care au nevoie copiii pentru o bună dezvoltare trebuie să corespundă fiecărui stadiu de dezvoltare în parte. Dacă se sare o etapă, copilul va avea nevoie de ajutor special pentru a o compensa.
"Accesibilitatea este practic prima condiție pentru a putea vorbi mai departe despre incluziunea reală a persoanei cu dizabilități în societate."
Obiectivul general al acestei campanii
Este de a oferi persoanelor cu dizabilități capacitatea de a se bucura de drepturi depline și de a beneficia complet de participarea la viața socială și economică europeană.
Strategia se axează pe eliminarea barierelor în opt domenii de acțiune principale: Accesibilitate, Participare, Egalitate, Ocuparea forței de muncă, Educație și formare, Protecție socială, Sănătate și Acțiune externă.
In vederea atingerii Obiectivului proiectului, propunem :
Efectuarea unei analize de nevoi (pentru a măsura gradul de accesibilitate a mediului în raport cu nevoile diferite ale oamenilor si in special pentru persoanele cu dizabilități) pentru această categorie de beneficiari pentru a asigura acestei categorii vulnerabile șansa la o viață decentă;
Campanie de educare Derularea unor acțiuni și activități de sensibilizare a opiniei publice în ceea ce privește nevoile speciale și respect pentru diversitate (pentru că accesibilitatea afectează și alte grupuri de persoane, cum ar fi: femeile gravide, mamele cu copii, persoanele vârstnice etc.);
Sa înființăm un Centru de monitorizare online pentru persoanele cu nevoi;
Lansarea unui număr de telefon unic aferent Centrului, număr cu tarif normal apelabil din toate rețelele, la care persoanele cu dizabilități/însoțitorii/familiile acestora sa poată suna pentru a beneficia de consiliere si consultanta in domeniul socio-economic, etc.
Implicarea autorităților (voința politică) în realizarea accesibilității pentru asigurarea șanselor egale de participare și respectare a demnității umane a persoanelor cu dizabilități (Derularea unor acțiuni și activități de prezentare reala a situației accesibilizării clădirilor, mijloacelor de transport (pietonal, rutier, aerian, naval, feroviar).
Alte proiecte planificate in perioada următoare
Seminar gratuit pentru părinți și specialiștii din unitățile de învățământ
“Sală de documentare” pentru familiile persoanelor cu dizabilități
Servicii gratuite de kinetoterapie și stimulare mult senzorială
Proiect aquaterapie in parteneriat
Proiect de terapie ecvestra in parteneriat
Program gratuit de terapie prin muzică
Ședințe de terapie comportamentală pentru părinți
Grup de terapie prin sport, teatru, artă